Räntan på CSN-lånen är rekordlåg

De senaste åren har räntan på studielånen hos CSN sjunkit stadigt och nu är räntan nere på rekordlåga en procent.

Räntan på CSN-lånen fortsätter att sjunka och under 2015 har man flaggat för att räntan är nere på rekordlåga en procent, en stor skillnad från 2009 då ränta var på 2,5 procent. Enligt uppgifter som CSN delgivit till di.se så är prognosen att räntan kommer bli ännu lägre framöver. Nästa år tror CSN att ränta kommer att ligga på 0,6-0,7 procent och under de kommande åren kan räntan bli så lågt som 0,4 procent eller till och med ännu lägre.

Med tanke på den låga räntan på CSNlånet är det klokt att betala så lite som möjligt för sitt lån och istället sätta in de extra pengarna på ett sparkonto med en högre sparränta eller på andra sätt investera pengarna för att uppnå en högre avkastning än en procent.

Vid vissa tillfällen när räntorna på bolånen understiger CSN-räntan, med 30 % extra inräknat eftersom räntan på CSN-lånet redan är avdraget, kan det vara värt att lösa sitt CSN-lån och teckna ett bolån till en lägre ränta. Dock är CSN inte är lika hårda i sina krav som många andra långivare och vid en låg, eller ingen inkomst alls, kan du ansöka om att minska den summa du betalar tillbaka.