Regnet ger lägre elpriser

Regnandet i år och inte minst den senaste tiden har visserligen skapat ett trist väder, men nu kommer ljusa rapporter om dess inverkan på elpriset. Just nu ligger elkostnaderna på en låg nivå och förväntas fortsätta att göra det även i vinter.

Sverige som till stora delar är beroende av vattenkraft vid sidan av kärnkraften har i och med det kraftiga regnandet fått påfyllning i vattenmagasinen. Detta tillsammans med vatten från smält snö har bidragit till att de nu är fyllda till 80,1%. Både representanter från Vattenfall och webbsiten för eljämförelse och bolagsbyte Elskling tror detta kommer bidra till fortsatt låga elpriser även i vinter.

Enligt Ingrid Bonde på Vattenfall finns också möjligheten att elpriset även på lång sikt kommer ligga på en låg nivå då efterfrågan sjunker i samband med det dåliga ekonomiska läget.

Vattenfall är också aktuella med planer på att bygga ett kraftverk i Tyskland som drivs av ånga och gas. Samtidigt försöker de få ersättning av tyska staten för de kärnkraftverk de investerat i och som enligt tysk lag inte längre får användas då kärnkraft numer är förbjuden i Tyskland.

Kolla in det bäst elpriset för ditt hushåll >