Rekordpriser på bostadsmarknaden

För första gången någonsin ligger snittpriset för en villa på över tre miljoner kronor i Sverige. Även bostadspriserna i Stockholm har höjts. Över 90.000 kronor per kvadratmeter ligger numera snittpriserna för bostadsrätter i innerstan.

Nycklar till nytt boende Svensk Mäklarstatistik senaste rapport visar på att den inbromsning av priser på bostadsmarknaden och specifikt i Stockholm, numera verkar vara ett avslutat kapitel. Per-Arne Sandgren som är analyschef på Svensk Mäklarstatistik bekräftar detta och menar även att inbromsningen är på bred front, det vill säga över hela landet.

Under september månad steg snittpriset för bostadsrätter med hela tre procent och därmed nåddes ett rekordpris på 91.542 kronor per kvadratmeter i centrala Stockholm. Sandgren menar att det är ovanligt med så stora ökningar på enbart en månad och att alla stadsdelar utom Kungsholmen har nått nya rekordnivåer. Förutom Stockholm, så ökade priserna med tre procent även i centrala Malmö och i riket som helhet. Det var endast i centrala Göteborg som priserna stod stilla i september.

Jämför man istället hur priserna har ökat under de senaste tolv månaderna så är ökningen i Stockholm bara på två procent. I centrala Malmö så ha priserna stigit med hela 15 procent och i Göteborg med fem procent. I hela landet har priserna ökat med sju procent.

Även villapriserna har under de senaste tolv månaderna ökat till ett rekordpris på 3 miljoner kronor. Snittpriset för hela landet har stigit med hela tio procent sedan förra hösten.

Källa: http://www.maklarstatistik.se