Reporäntan kvar på 1,00 procent

Under gårdagen så meddelade Riksbanken att det inte blir någon sänkt reporäntan och att räntan kommer att ligga kvar på 1,00%. Räntan förväntas ligga kvar på samma nivå under hela 2013 enligt den senaste prognosen.

Trots att Riksbanken skriver i sitt pressmeddelande att ”Tillväxten i svensk ekonomi är fortsatt svag och inflationstrycket är lågt.” så tror man på en förbättring under 2013 och därmed så har man valt att inte röra reporäntan, trots tidigare indikationer.

Man ser ”ljusglimtar” med minskad oro kring finansmarknaden både i Sverige och omvärlden. Men att eurokrisen fortsätter att tynga den svenska tillväxten samtidigt som arbetslösheten väntas stiga något under året.

I pressmeddelandet så presenterade Riksbanken även den gällande prognosen och räntebanan framöver. Reporäntan väntas ligga kvar på samma nivå på 1,00 procent under detta år för att stiga under 2014 till 2,00 procent och 2015 2,70 procent.

Därmed väntas det inte bli några fler sänkningar av reporäntan under året och med de låga boräntorna som vi har i dag så är det just nu ett ypperligt tillfälle för dig att binda räntan. Risken finns att marknadsräntorna kan tvinga upp boräntorna och att man nu har nått botten.

Nästa beslut om reporäntan kommer att tas den 17:e april.

Aktuella boräntor >