Så betalar du räkningar med ditt kreditkort

Har du ibland tänkt att det vore bra om man kunde betala sina räkningar med kreditkortet? Idag är detta faktiskt möjligt genom ett flertal tjänster på nätet. Bland annat Billhop och Betalo erbjuder tjänster som möjliggör betalning av fakturor med kreditkort. Genom att använda dessa tjänster har du möjlighet att skjuta upp din betalning samtidigt som du i vissa fall samlar bonuspoäng. Du kan även använda tjänsten för att överföra pengar från ditt kreditkort till både svenska och utländska mottagare. Genom att utnyttja den räntefria krediten på ditt kreditkort kan du helt enkelt skjuta upp betalningar och överföringar utan något extra räntepåslag. Däremot tar både Billhop och Betalo ut en så kallad serviceavgift som grundar sig i det belopp du betalar.

Att betala fakturor och andra räkningar med sitt kreditkort är både smidigt och säkert. Det finns flera fördelar med att göra detta då du kan dra nytta av kreditkortets förmåner så som räntefri kredit och bonussystem. Däremot är det också förenat med en viss risk då det kan vara lockande att skjuta upp betalning av exempelvis hyra och andra fasta kostnader. Genom att dessa kostnader inte dras från ditt bankkonto kan du få uppfattningen av att du har mer pengar kvar till konsumtion än vad du egentligen har.

Skjut upp betalningen och samla bonuspoäng

Betala räkningar med kreditkortFör att betala räkningar med ditt kreditkort måste du först ansluta dig till antingen Betalo eller Billhop. Betalo samarbetar med sju banker i Sverige och kan anslutas till kort av typen VISA, Mastercard och American Express. Korten måste dock vara utgivna i antingen Sverige, Danmark, Finland eller Norge. Med Billhops tjänst kan du använda samma typ av kort men eftersom Betalo enligt vår undersökning är billigast så är det denna tjänst vi utgår ifrån i denna artikel. För att komma igång med Betalo behöver du först ladda ner appen i antingen App Store eller Google Play. Du skapar sedan ett konto genom att logga in med ditt mobila BankID. Därefter får du fylla i ditt telefonnummer och din mailadress. Du är sedan redo att lägga till ditt kort i Betalos app. Detta gör du genom att fylla i den kortinformation som efterfrågas i appen. När detta är gjort är du redo att genomföra betalningar och överföringar med Betalo.

När du gör en betalning via Betalo lägger du till detaljer om mottagaren. Ska du betala en faktura så scannar du enkelt denna via QR så samlas all information om räkningen i appen. Därefter betalar du fakturan med ditt kreditkort. Genom att göra detta skjuter du upp betalningen till nästföljande månad då du får räkningen från din kortutgivare. Betalar du din räkning i sin helhet slipper du ränta samtidigt som du skjutit upp betalningen en månad. Du får även möjlighet att delbetala summan på räkningen men då kommer kreditränta att uppstå. Utöver fördelen med att skjuta upp din betalning så är betalningarna via Betalo generellt sett även bonusgrundande. Detta innebär att du samlar bonuspoäng om du har ett kreditkort som ingår i ett bonussystem. Exempel på kreditkort med populära bonussystem är American Express, Supreme Card och Komplett Bank Mastercard.

Använd kreditkortet till att betala fakturor

Kostnader när du betalar fakturor med kreditkort

Utnyttjar du den räntefria krediten hos din kortutgivare och betalar din månadsfaktura i tid så slipper du helt och hållet ränta. Däremot tar både Betalo och Billhop en serviceavgift för sina tjänster. Hos Betalo har man en transparent prismodell som du återfinner på bolagets hemsida. Avgifterna som tas ut hos Betalo täcker de kostnader som bolaget får när de genomför och behandlar din betalning. Priset beräknas procentuellt utifrån den summa du betalt via tjänsten. För VISA och mastercard tar man ut en serviceavgift på 1,9%. För betalning av faktura med ett American Express ligger serviceavgiften på 2,5%. Vad som dock är lite speciellt med just Betalo är att man har partnerskap med utvalda kortutgivare. Detta innebär att du som har ett partnerkort kan komma undan avgift helt eller helt enkelt få ett reducerat pris på avgiften. Kort som inte är kopplade till någon serviceavgift är Preem Mastercard, Ikano Kort Visa, Shell Mastercard samt Santander Mitt kort+. Därtill har följande kreditkort reducerad serviceavgift: OKQ8 Visa, Nordea, Ecster, Wasa Kredit Gustav samt Villaägarnas Mastercard.

Det är ungefär samma priser som gäller när du exempelvis använder Betalo för överföra pengar till en svensk eller en utländsk mottagare. Notera dock att detta inte är möjligt att göra för dig med American Express. Men du som har ett kreditkort av typen VISA eller mastercard kan skicka pengar utomlands upp till åtta gånger billigare än hos banken.