Så dyrt kommer OS i Sotji att bli

Den 7:e februari nästa år så invigs vinter-OS i Sotji, ett mästarskap som kommer att bli det mest påkostade i OS-historien.

För att ett vinter-OS i Sotji ska vara möjligt har Ryssland investerat stora pengar på infrastruktur. Nästan alla arenor och anläggningar, som det kommer att tävla i, är nybyggda eller genomgått stora förändringar och har varit kostsamma projekt. Lägg därtill att man har byggt en helt ny järnväg som ska förkorta restiden mellan staden Sotji och bergområdet Krasnaja Poljana.

Senast ett vinter-OS arrangerade var 2010 i Vancouver, i Kanada, och spelen uppges ha kostat nästan 40 miljarder svenska kronor. Sotji-OS 2014 kommer att bli avsevärt mycket dyrare och notan väntas landa på svindlande 330 miljarder svenska kronor eller mer. Som konstrast så kostade sommar-OS i Kina, 2008, 250 miljarder svenska kronor att arrangera, ett rekord som inget trodde skulle överträffas. Och lägg därtill att ett sommar-OS är mycket större, och dyrare att arrangera, än ett vinter-OS. Men trots det så väntas Sotji-OS bli mycket dyrare.

Dystra siffror kan tyckas efter år av finansiella kriser som omvälvat omvärlden och inte minst Europa.