Så fungerar körkortslånet

Att ta körkort är ingen självklarhet för alla även om ett körkort underlättar mycket i vardagen för de allra flesta. I vissa fall är ett körkort även en nödvändighet för att kunna ta sig till arbetet. Speciellt på platser i landet där kollektivtrafiken inte fungerar som den ska. Många som har körkort idag tog detta när de var unga med hjälp av ekonomisk uppbackning från sina föräldrar. När föräldrar sparar till sina barn är det inte sällan just körkort man har i åtanke. Att gå i körskola är nämligen förenat med ganska stora kostnader. I snitt räknar man att det kostar 15 000kr att ta körkort. Detta om man inte sköter allt själv men trots att man gör detta finns det obligatoriska moment som kostar pengar. Eftersom många arbeten idag kräver att man har ett körkort så har CSN infört ett så kallat körkortslån. Detta lån kan du som är mellan 18-47 år och inte har ett arbete ansöka om.

Det var i September förra året som CSN införde det nya körkortslånet. Detta som en del av den satsning som regeringen gjorde för att öka arbetslösas möjligheter att få ett jobb. Lånet gäller för behörighet B vilket innebär tillstånd för att köra personbil och lätt lastbil. Du som uppfyller kravet för körkortslånet kan låna upp till 15 000kr av CSN. Oavsett om du sedan lyckas ta körkort eller inte så måste du betala tillbaks pengarna. För att få ett körkortslån måste du ansöka om detta på CSNs hemsida. Detta gör du genom att logga in på sidan med hjälp av BankID, mobilt BankID eller Foreign e-ID.

Så ansöker du om körkortslånet

Så fungerar körkortslånetInnan du ansöker om körkortslånet bör du vara medveten om att CSN enbart beviljar ansökningar i den mån det finns medel kvar. Det finns nämligen speciellt avsatta pengar till just denna satsning. Med andra ord är det inte säkert att din ansökan blir beviljad trots att du uppfyller grundkraven för lånet. Trots detta skadar det inte att ansöka. Detta gör du alltså genom att gå till Mina Sidor på CSNs hemsida. Gå därefter till sidan för körkortslån och klicka på ansök. I ansökan får du fylla i uppgifter om dig själv som ligger till grund för beslutet som CSN tar. Detta beslut kommer du att få till Mina meddelanden på din sida. Du blir meddelad via mail eller sms när beslutet kommit så du behöver inte själv hålla koll i inkorgen. Blir du beviljad körkortslånet så får du ett lånelöfte om 15 000kr. Detta lånelöfte gäller sedan i ett år. Det är ditt eget val om du vill använda hela lånebeloppet eller bara delar av det.

Om du har rätt till körkortslån får du ett beslut med ett lånelöfte om 15 000 kronor. Beslutet kommer till Mina meddelanden i Mina sidor. Du får ett sms eller mejl när beslutet kommit dit. Du bestämmer själv om du vill använda hela lånebeloppet under körkorts­utbildningen, eller en del av det. Beslutet om körkortslån gäller i ett år från och med dagen för beslutet. Utbetalningen av pengarna sker automatiskt efter du begärt detta hos CSN samt anmält ditt konto till kontoregistret.

Jämför olika lån med Lendo

Krav för att få låna av CSN

Förutom grundkraven som är att du måste vara arbetslös samt vara mellan 18-47 år så har CSN en del andra villkor kring körkortslånet. Bland annat måste den trafikskola du tänkt att gå hos vara godkänd av Transportstyrelsen. För att ta reda på detta kan du gå in på Transportstyrelsens hemsida där man listar alla godkända trafikskolor. Du söker enkelt genom att välja ditt län och sedan välja trafikskola. För att få låna till ditt körkort får du inte heller ha ett B-körkort sedan tidigare. Därtill gäller olika regler beroende på hur gammal du är. Oavsett ålder måste du dock vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen för att få ansöka om körkortslånet. Är du mellan 18-25 år så måste du också delta i jobbgarantin eller i jobb- och utvecklingsgarantin som Arbetsförmedlingen har. Du måste även ha haft en etableringsplan i minst tre månader.

Är du mellan 25-48 år så måste du vara inskriven som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen under minst sex månader i rad. Vidare måste du haft en etableringsplan eller deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program under hela denna period. Uppfyller du dessa krav så är det fritt fram att ansöka om körkortslånet hos CSN. Återbetalningen av lånet sker tidigast sex månader efter det att ditt lånelöfte slutat gälla. Du betalar då av 300kr i månader vilket innebär att du som lånat maxbeloppet på 15 000kr kommer att ha betalt tillbaks ditt lån efter ungefär fyra år.