Så fungerar privatleasing

Det blir allt mer vanligt att privatpersoner väljer att leasa sina bilar istället för att äga dem. Har du koll på vad det innebär att leasa en bil och vilka för- respektive nackdelar det har? Idag reder vi ut begreppet privatleasing på Allt om spara.

Tidigare var det främst företag som leasade bilar men på senare år har vi sett hur det blir allt mer vanligt även bland privatpersoner. Vad är då fördelen med att hyra en bil istället för att äga en och betala till sig själv? Det finns faktiskt ett par fördelar som är värda att överväga innan du skaffar en ny bil, men det gäller att ha koll på villkoren så att det inte blir en onödigt dyr affär.

Privatleasing – vad får du?

Så fungerar leasing Fördelen med att leasa en bil är att du alltid har tillgång till en ny bil med garanti. Du kör alltså tryggt i den senaste modellen med den senaste tekniken. Detta utan att betala en dyr kontantinsats eller behöva oroa dig för värdeminskningen på bilen, inte minst i en tid då den tekniska utvecklingen går fort framåt. Du har en fast summa att betala varje månad under en treårsperiod (vanligast förekommande bindningstid) och kan därefter – förutsatt att du skött bilen enligt överenskommelse – lämna tillbaka den till bilfirman och plocka ut en ny modell. En smidig lösning för den som föredrar att köra i en ny bil och inte vill behöva oroa sig över garantier och värdeminskningar.

Vanliga kostnader kopplat till bilägande såsom drivmedel, däckbyte och besiktning står du som leasar bilen själv för.

Låna till bil hos Lendo

Bunden av leasingavtal

Leasingavtal Visst kan det ses som en fördel att ha tillgång till en ny bil och slippa bekymra sig om värdeminskning och garantier som inte längre gäller. Men ett leasingavtal kan även begränsa dig beroende på hur din livssituation ser ut. Kanske utökas familjen och gör er i behov av en större bil, kanske får du nytt arbete där tjänstebil ingår. Du är även begränsad till ett visst antal mil per år vilket kan stå dig dyrt om du behöver göra många längre resor under ett år.

Dessutom måste du vara skötsam med bilen. När du själv äger en bil kan du få bita i det sura äpplet och förlora en summa vid en försäljning på grund av att du inte skött den ordentligt. Med en leasingbil blir det lite samma sak, fast omvänt, då du måste betala extra om du inte lämnar in bilen i godkänt skick. Det är alltså extra pengar som måste fram ur plånboken, utöver alla slantar du lagt under de 3 åren som du leasat. Här ingår även kostnad för däck om de inte håller måttet.

Jämför avgifter och villkor

Det är lätt att stirra sig blind på månadskostnaden när du ska står i begrepp att leasa en bil. Men gör inget förhastat då du är låst i ditt leasingavtal de kommande åren. Jämför alltid villkoren i de olika avtal som presenteras för dig. Det kan vara stora skillnader i vad som ingår i hyran. Kolla exempelvis upp  vem som står för försäkring och vinterdäck samt hur många mil du får köra per år. Vanligen beräknas månadskostnaden i ditt leasingavtal på en körsträcka motsvarande  1500 mil per år. Överstiger du milantalet tillkommer en kostsam avgift. Om du har djur bör du även kolla upp om det är tillåtet enligt avtalet. Tänk på att du ska kunna återlämna bilen i bra skick.

Checklista för dig som vill leasa

  • Hur många mil kör du per år?
  • Hur ser dina behov ut de kommande åren?
  • Omfattas bilen av en nybilsgaranti under hela leasing-perioden?
  • Ingår försäkring och vad täcker den isåfall?
  • Finns det andra avgifter som kan tillkomma?