Så gör du ett bostadsklipp i sommar

I juli månad brukar bostadsmarknaden traditionellt sett ta semester och färre objekt läggs ut till försäljning under den varmaste månaden. Booli tipsar om hur du gör ett klipp under lågsäsongen.

I dagsläget finns det omkring 30 000 bostäder till salu i Sverige. Om bara ett par veckor kommer siffran att vara betydligt lägre. Vi går emot lågsäsong på bostadsmarknaden och för dig som är på hugget finns det chanser till att göra ett klipp under juli månad. Runt vecka 30 brukar marknaden vakna till liv igen med ett ökande utbud som når sin topp runt vecka 37.

-Ibland dyker riktiga guldkorn upp mitt i sommaren. Det är inte alltid en säljare kan planera en försäljning, till exempel vid en separation behöver man ofta sälja snabbt och få loss pengar för att kunna köpa varsin ny bostad. Då kan det bli fyndläge om andra bostadsspekulanter tagit semester från surfandet, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

5 tips för dig som letar bostad

Letar du bostad gäller det att vara på hugget. Drömhuset kan vänta bakom hörnet, se till att du inte missar det och att du är redo när det väl dyker upp. Matilda ger dig 5 tips.

1. Bostadsbevakning
Genom att skapa en bostadsbevakning kan du ha koll på dina specifika önskemål. Kanske söker du boende på en speciell gata, med ett ungefärligt byggår eller nära vattnet. Skapa din bevakning med omsorg så att även du kan koppla av en stund i solen utan att missa något.

2. Intresseanmälan
Då alla inte söker lika aktivt under sommaren kan säljaren vara mer benägen att ta emot ett förstahandsbud. Signalera därför ditt intresse genom att höra av dig till mäklaren.

3. Delta i budgivning
Det är en fördel att vara med i budgivningar när marknaden är lite lugnare. Är det dessutom så att någon bjuder över men sedan hoppar av kan mäklaren kontakta den med näst högst bud. Så se till att vara med i matchen.

4. Se över vilka bostäder som legat ute länge
Har en bostad legat ute länge till försäljning kan det vara läge att lägga ett bud under utgångspris. Men vänta inte för länge, risken finns att säljarna själva sänker priset och intresset för bostaden plötsligt vaknar till liv.

5. Ha lånelöfte klart
Plötsligt ligger det ute, drömhuset. Ibland kan budgivningen gå undan och för att kunna hänga med behöver du veta vad du har att röra dig med.

 

Källa: Booli