Så kan du spara till din bil

kopa bil Att köpa en bil man verkligen är nöjd med är ett mål som många har. Men hur uppnår man det målet, det krävs ju faktiskt en hel del pengar för att köpa en bil. I den här artikeln ger vi dig ett komplett svar på hur du sparar till din nya bil, och hur du finansierar din nya bil via lån.

9 tips för att ha råd med en bra bil

  1. Dra ner på onödiga köp.
  2. Skaffa ett sparkonto.
  3. Spara pengar per automatik.
  4. Skaffa ett extrajobb.
  5. Samla lån och krediter.
  6. Budgetera för dina bilrelaterade utgifter.
  7. Sälj eller byt in din nuvarande bil.
  8. Finansiera ditt bilköp.
  9. Köp bilen.

Nedan pratar vi mer om de steg som precis nämnts i större detalj.

1. Köp inte onödiga saker

Det är en stor skillnad på saker man behöver, och saker man vill ha. Du behöver handla mat och betala hyran, men du behöver inte gå på bio 3 gånger i veckan eller äta pizza varje dag. Se till att inte spendera pengar på saker du inte måste ha, och lägg alla pengar du sparar i en pott för bilsparande.

2. Öppna ett sparkonto

Ett sparkonto har i regel en slopad eller en låg inlåningsränta, så du tjänar oftast inte särskilt pengar på att sätta in pengar i ett sparkonto. En bra sak är dock att du kan öronmärka pengar på ett enkelt sett med ett sparkonto. Du kan med andra ord göra en mental anteckning om att du aldrig får röra sparpengarna, för de pengarna ska gå till din nya bil.

3. Spara pengar per automatik

I princip alla banker har en funktion för automatiska överföringar. Det innebär att du kan föra över en förutbestämd summa varje månad som går direkt in på ditt bil-sparkonto. Att schemalägga sin automatiska överföring tills strax efter lönen kommit är en bra idé, för då vet du att teckning finns på kontot för din överföring.

4. Skaffa ett extrajobb (eller höj din lön)

När du sparar för att köpa en bil är det inte bara utgifterna som räknas. Du måste även se till att tjäna så mycket pengar du kan, för att således kunna öronmärka mer pengar till ditt bilsparande. Att skaffa ett extrajobb som ger dig pengar vid sidan av, eller att försöka höja din lön på din nuvarande arbetsplats är en god idé.

För att höja din lön på din nuvarande arbetsplats är det en bra idé att påpeka vad som gör dig unik. Att berätta om vilka styrkor du har är också en smart idé. Extrajobb är i sin tur enkla att hitta. Du kan exempelvis dela ut tidningar eller svara på marknadsundersökningar online för att tjäna in en extra slant.

bilsparande

5. Samla dyra krediter

Om du har många små och dyra krediter är det en bra idé att sammanfoga dem till ett samlingslån. Det bästa med att samla lån och krediter är att det ger dig en lägre månatlig lånekostnad. Räntan på små krediter ligger vanligtvis på cirka 35 %, medan räntan på ett samlingslån ofta ligger på omkring 7,5 %.

När du tecknar dig för ett samlingslån tar du egentligen ett vanligt privatlån. Värt att notera är att det är en bra idé att jämföra bankernas låneerbjudanden mot varandra, vilket du kan göra hos Sambla. Hos dem konkurrerar många långivare om att ge dig det bästa lånet.

Utöver detta delar alla långivare på en och samma kreditupplysning. Det medför att din kreditvärdighet inte påverkas nämnvärt, tack vare att få sparade kreditupplysningar innebär att långivarna i regel inte längre betraktar dig som en högriskkund.

6. Budgetera för bilutgifterna i förväg

Det kostar omkring 4 800 kronor per månad att äga en bil (inklusive värdeminskningen). Därför är det en bra idé att budgetera för alla bilrelaterade utgifter såsom:

  • Reparationer.
  • Service.
  • Däckbyte och inköp av nya däck.
  • Biltvätt.
  • Bränsle.

Värt att lägga till är att du aldrig ska köpa en bil om du misstänker att du inte har råd att äga den. Om du tycker det är svårt att räkna ut vad din bil kommer att kosta i det långa loppet kan det vara en god idé att leasa en bil. Då är det vanligt att i princip alla rörliga avgifter inkluderas i den månadskostnad du betalar, vilket Tjänstebil.nu förtydligar i den artikel vi länkade till ovan.

7. Sälj eller byt in din nuvarande bil

Om du redan har en bil som inte längre behöver är det en god idé att antingen sälja den privat, eller att byta in den hos en bilfirma. Du tjänar i regel mest pengar på att sälja din bil privat via exempelvis Blocket eller Facebook Marketplace.

Många föredrar även att byta in bilen hos den bilfirma de köper sin nya bil på. Då får du vanligtvis en mindre summa pengar jämfört med om du sålt bilen privat, men du slipper samtidigt leta köpare och mota bort jobbiga storprutare samt däcksparkare.

finansiera din bil

8. Betala för eller delfinansiera din bil

Det finns fyra huvudsakliga sätt att låna till sin bil, vilket vi förtydligar nedan.

1. Ta ett privatlån (ränta på ca. 7,5 %)

Ett privatlån eller mer specifikt ett lån utan krav på pantsättning har en ränta på cirka 7,5 %. Om du tar ett privatlån för att köpa din bil kan du låna till 100 % av inköpspriset. Du behöver alltså inte betala en kontantinsats på 20 %, vilket du måste om du tar ett billån.

Utöver detta kan du köpa din bil på begagnatmarknaden, då det inte finns några krav på att du ska ha köpt bilen hos en bilfirma. När du tar ett privatlån för att finansiera bilen får du även sälja eller byta bilen när du vill (bilen är ju inte pantsatt), och utöver det behöver bilen inte vara helförsäkrad.

2. Ta ett billån (ränta på ca. 5 %)

Du kan få en marginellt lägre ränta om du tar ett billån hos en bilfirma, men det finns också många nackdelar med denna lånetyp. Om du tar ett billån måste du pantsätta bilen, vilken då måste vara i din ägo medan du betalar av på lånet. Du får alltså inte sälja eller byta bilen när du har tagit ett billån.

Utöver det måste din bil vara helförsäkrad, då bilen är pantsatt. Mer specifikt vill bilfirman (och/eller deras finansbolag) ha en försäkran om att de får tillbaka sina pengar om någonting händer bilen. Därför är helförsäkringen ett tvång, som du måste betala för att göra långivaren nöjd.

Värt att notera är att det även ligger i ditt intresse att bilen ska vara helförsäkrad, då en värdeminskning från till exempel 450 000 kr till 5 000 kr varken gagnar dig eller långivaren.

3. Ta ett kreditkortslån (ränta på ca. 15 %)

Om du skaffar ett kreditkort får du nästan alltid ta del av en kompletterande reseförsäkring, och utöver det kan ett bonus- eller cashbackprogram inkluderas. När du är medlem i ett bonusprogram samlar du poäng via dina kortköp, som du senare växlar in i en poängbutik.

Det är vanligt att reserelaterade förmåner inkluderas i kreditkortens bonussystem. Om kreditkortet erbjuder cashback får du riktiga pengar tillbaka på dina kortköp som du kan använda för att betala av på din månadsfaktura.

Men är det värt att köpa en bil med kreditkortet egentligen?

Generellt sett, nej!

Räntesatsen som i regel ligger på 15 % är allt för hög, men det finns ett tillfälle då det är fördelaktigt att köpa bilen med ett kreditkort. Om du köper en bil för exempelvis 50 000 kronor kan du välja att nyttja de räntefria dagarna, för att således kunna låna pengar gratis i upp till cirka 55 dagar.

Om du betalar hela det belopp som uppges på månadsfakturan behöver du inte betala några avgifter för ränta. Det betyder att du i detta fall lånar pengar gratis.

4. Betala för bilen kontant (ränta på 0 %)

Det är en bra idé, men samtidigt få förunnat att betala sin bil kontant. Om du kan betala för din bil med sparade medel är det oftast bäst att göra så.

9. Köp din bil

Nu är det bara det roligaste kvar, det vill säga själva bilköpet. Det tror vi inte du behöver någon handräckning med. Lycka till med ditt bilköp!