Så kan du ta ut pengar från din pension

Om du vill så kan du ta ut pengar från din pension i förtid. Men det kommer att få konsekvenser då månatliga pension kommer att minska när du väl behöver den men att detta även påverkar a-kassan.

Om du kanske jobbar deltid eller halvtid och inte får någon annan ersättning ås kan man ta ut pengar från sin pension för att klara vardagen. Även om det är ett lockande alternativ så får man också komma ihåg att pengarna som tas ut från pensionen räknas av också.

Det innebär att de utbetalningar som du får i pension, livet ut, kommer att minska men att detta också kommer att påverka din a-kassa om du skulle förlora ditt jobb. Så man kan sätta sig i en jobbig sits. Men detta gäller dock självklart endast för den Allmänna Pensionen, som du betalar in genom din inkomstskatt.

För tjänstepensionen, och andra typer av pensionsavtal, så kan olika regler gälla. Är du i en väldigt dålig ekonomiskt situation kan detta hjälpa dig att få ut pengar från en privat pensionsavtal. Det kan också vara så att det är okej att göra vissa uttag enligt gällande avtal.