Så kan utvecklingen på börsen bli

Det finns lite olika scenarion för hur börsen kommer att utveckla sig framöver. I princip är det omöjligt att se just nu hur det kommer att bli och det kommer att bli svårt att ta ställningar.

Därför ska vi ge några alternativ för hur utvecklingen eventuellt kommer att se ut. Något annat scenario än de tre som vi nämner nedan är inte speciellt troligt.

Alternativ 1

Först och främst så är det värsta tänkbara scenariot när till hand, att Grekland inte kan betala sina skulder och att USA närmar sig en recession. För att få bukt med detta så måste åtstramningar göra vilket för att konsumtionen minskar, tillväxten minskar samt att arbetslösheten ökar. Troligen kommer detta att följas av ett börsras på 20-30 procent.

Alternativ 2

Förvirringen är total, ingen vet hur det kommer att sluta och politikerna ger inga klara besked om USAs möjligheter att klara av sin skuldkris. Detta gör inte direkt att marknaden reagerar positivt och vi kan vänta oss en ytterligare nedgång eller en knapp uppgång under året.

Alternativ 3

Det sista alternativet är att marknaden börja sakta men säkert återhämta sig och vi ser en ljusning i ekonomin. Recessionen är långt borta och vi kommer att uppleva ett uppsving på börserna. Fråga är bara hur mycket i så fall. Dock kommer det bli svårt att upphämta den nedgång vi har i augusti på cirka 25 procent.