Så minskar du risken för kortbedrägeri

Förra året ökade kortbedrägerierna med över 25% och polisen får in allt fler anmälningar om stulna kortuppgifter. Kortbedrägerier kan ske på flera olika sätt och det handlar bland annat om skimming och stulna kortuppgifter. Men med kreditkortens nya kontaktlösa betalfunktion har ännu ett tillvägagångssätt uppvisats. Den nya betalfunktionen innebär att kunder med hjälp av ny teknik kan genomföra köp för mindre belopp genom att enbart hålla upp kortet framför betalterminalen. Ett smidigt och snabbt sätt att genomföra köp på men också en funktion som öppnar upp för säkerhetsluckor. Kortet innehar nämligen en inbyggd scanner som möjliggör att antenner med mottagare enkelt kan plocka upp information. Det är alltså nu ännu lättare för kriminella att få tag på dina kortuppgifter. Med anledning av detta är det viktigt att hitta strategier för att skydda sina kortuppgifter.

Även om den så kallade blipp-funktionen utgör nya säkerhetsrisker för ditt kort så är det fortfarande vanligast att privatpersoner får sina kortuppgifter stulna. Detta sker inte sällan via e-handels butiker där kundernas kortuppgifter finns sparade. Kriminella kan via ett dataintrång hos näthandlare komma över tusentals kunders uppgifter. Enligt polisens nationella bedrägericenter är det inte ovanligt att exempelvis bokningssajter för hotell och resor har dålig säkerhet. Detta leder i sin tur att kunders kortuppgifter enkelt hamnar i fel händer. Även många kinesiska e-handlare har enligt polisen en bristande säkerhet som gör det lätt för obehöriga att få tag på kortuppgifter.

Ökad säkerhet ska minska risken

Skydda ditt kreditkort mot kortbedrägerierFör att kortbedrägerierna på nätet ska minska uppmanar polisen att företagen inför en lösning för säker betalning. Det handlar om lösningar så som 3D Secure som blivit alltmer vanligt. 3D Secure kommer från företaget DIBS by net och är en säkerhetslöning som kan användas vid betalning med Mastercard eller VISA. Det är e-handelsbutiken som väljer om denna säkerhetslösning ska användas eller inte. Således kan du som kund inte själv påverka detta. Men har en e-handelsbutik 3D Secure eller Verified by Visa som det även kallas så måste kunden utöver sina kortuppgifter även ange ett lösenord vid köp. Det kan även handla om att du som kund måste verifiera ditt köp med BankID. Sker det ändå ett bedrägeri så är det banken som ansvarar för dessa.

Handlar du mycket på nätet och vill öka säkerheten för dina kortuppgifter så kan du välja att tillfälligt spärra ditt kort mot köp online. Då kan du sedan själv manuellt öppna funktionen temporärt vid de tillfällen du ska handla. Vet du inte själv hur du går tillväga för att göra detta så kan du alltid vända dig till din bank. Använder du dig av denna metod kommer ditt kreditkort enbart vara utsatt för risk under de minuter du genomför själva köpen.

Kreditkort från re:member

Tips för att skydda dina kortuppgifter

Skydda kortuppgifterna Utöver stulna kortuppgifter så finns det även risk för kortinnehavare att råka ut för så kallad skimming. Detta innebär att kriminella manipulerar kortautomater och på så sätt får tillgång till information om ditt kort. Informationen hämtas då från magnetremsan som enkelt kan kopieras och användas på andra kort som trycks upp. Denna typ av bedrägeri sker vanligast på bensinstationer eller i helt vanliga bankomater. Det kan även ske i samband med att kameror nära betalterminalen finns uppsatta. Därför är det alltid viktigt att du skyddar din kod genom att dölja dina fingrar när du slår in siffrorna.

För att skydda dig emot de andra tillvägagångssätten rekommenderar polisen dig att vara restriktiv i utlämnandet av dina kortuppgifter. Låt inte heller de olika e-handelsbutikerna spara dina kortuppgifter till nästa köp. Även om det såklart kan kännas smidigast att ha uppgifterna sparade så är det inte värt den risk som detta utgör. Ett annat tips är att då och då se över transaktionerna på ditt konto för att se så att inga märkliga köp har genomförts.

Vidare bör du aldrig förvara din PIN-kod tillsammans med ditt bank- eller kreditkort. Skulle du få inbrott eller få din plånbok stulen så gör du tjuven en stor tjänst genom att ha all information samlad på ett och samma ställe. Skulle du råka ut för kortbedrägerier så se till att spärra ditt kort direkt. Detta gör du genom att ringa in till din kortutgivare eller bank samt göra en polisanmälan.