Så mycket obetald övertid arbetar svenskar

Många svenskar jobbar för mycket i övertid. I Stockholm och på Gotland är siffran högst. Där arbetar en av sex anställda 6,2 timmar övertid i veckan. Arbete dator jobb

– Väldigt många arbetar konsekvent övertid, konstaterar Unionens samhällspolitiske chef Henrik Ehrenberg. Övertid ska bara användas vid tillfälliga arbetstoppar, inte sättas i system, påminner han om.

Nya siffror från SCB och Unionen visar att många svenskar arbetar mycket i övertid utan att få betalt. Den nya rapporten visar att 714.000 personer arbetade övertid under den veckan som SCB gjorde sin mätning, i snitt 6,2 timmar. Värst är det för stockholmare och gotlänningar. Minst övertid arbetade invånarna i Västernorrland, Norrbotten och Södermanland.

I och med att den psykiska ohälsan ökar bland tjänstemän och flera tjänstemän inom den privata sektorn hamnar i långa sjukskrivningar, kvinnor i högre grad än män, så vill Unionen se att all övertid, även den inte betalda ska journalföras. Sedan den 31 mars ställer Arbetsmiljöverket högre krav vad gäller den psykosociala arbetsmiljön.

– Men man kan misstänka att väldigt många arbetsgivare tänker: ”Äh, det där är väl inget nytt, vi har ju alltid tagit ansvar för arbetsmiljön på den här arbetsplatsen”. Men det räcker inte. Arbetsgivarna måste inse att något nytt har hänt, säger Henrik Ehrenberg.

Källa: DN (2016-12-19)