Så mycket tjänar du på att skatten sänks

Enligt alliansledarna får vi se ännu ett jobbskatteavdrag redan vid årsskiftet. Det innebär mer pengar i plånboken för den som jobbar. Enligt alliansen blir det även höjd gräns för statlig skatt, sänkt krogmoms och sänkt skatt för pensionärer.

Om konjunkturen och regeringens ambitioner håller i sig blir det ett femte jobbskatteavdrag till årsskiftet. Det skulle innebära en sänkt skatt med 189 kronor för ett vårdbiträde med 23 200 kronor i lön. Räknas alla fem steg ihop när det gäller första jobbskatteavdraget har vårdbiträdet fått totalt 1754 kronor mer i plånboken, sedan jobbskatteavdraget infördes.

Det femte jobbskatteavdraget innebär 369 kronor i sänkt skatt för en läkare med 60 300 kronor i lön. Men läkaren kommer att få ytterligare skattesänkningar, då brytpunkten för statlig skatt förväntas höjas från 33 000 kronor till 35 600 kronor. I dag betalar nästan 30 % av alla som jobbar heltid statlig skatt, vilket regeringen anser är för många.

Även pensionärernas skatt ska sänkas, vilket tidigare utlovats. Krogmomsen är tänkt att halveras till 12 procent, vilket kan innebära 3 500 nya jobb enligt regeringens utredare.