Så påverkar den svaga kronan dig

Det har väl undgått få människor att den svenska kronan just nu är rekordsvag. De nivåer vi nu ser är jämförbara med de nivåer vi såg för tio år sedan. Främst blir det påtagligt när vi jämför kronan med euro och dollar. För hundra svenska kronor får man idag 10,42 dollar. För lika många kronor får man 9,34 euro. Många menar att det är Riksbanken som ska bära skulden för den försvagade kronan. Detta då man har hållit ned styrräntan på grund av den låga inflationen. Den låga styrräntan påverkar räntan i stort och som privatperson märker du av detta på låga boräntor och låga låneräntor generellt. Men trots att styrräntan varit låg de senare åren så har inflationen inte stigit. Med anledning av detta fortsätter Riksbanken att hålla nere räntan vilket också gör att kronans värde fortsätter att vara lågt.

Varför inte inflationen stiger trots en låg styrränta kan bero på flera olika faktorer. Saker som exempelvis påverkar inflationen är låga löneökningar, svag tillväxt och låga förväntningar. Målet för Riksbanken är att ha en inflation som ligger på 2% och för att nå detta mål anpassar man sin penningpolitik. I detta ingår det bland annat att justera räntan. Detta har man gjort men inflationen har alltså ändå inte stigit vilket gör att även kronan drabbas.

Låga räntor ger en försvagad krona

försvagad krona Räntan är alltså fortsatt låg vilket gynnar dig som exempelvis har ett bostadslån eller är tungt belånad på andra sätt. Däremot bidrar den låga räntan till en försvagad krona vilket får konsekvenser om du exempelvis ska åka utomlands. Tidigare har man till exempel enkelt kunnat beräkna kostnader för sin utlandssemester genom att tänka att 10 euro motsvarar 100kr. Dessutom fick man ofta en positiv överraskning i plånboken efter semestern då euron faktiskt var lägre än så. Med andra ord hade man ofta lite extra pengar över när man kom hem igen.

Idag är läget annorlunda och den svaga kronan blir märkbar i semesterbudgeten. Riksbankens chef Stefan Ingves menar att vi helt enkelt får anpassa oss inför semestern. Tipsen är då att välja ett resmål där valutan är svag så som Turkiet eller Bulgarien. Alternativt att istället för att åka utomlands stanna i Sverige och semestra. Om detta inte är ett alternativ för dig så rekommenderar vi dig att använda vår valutaomvandlare för att se vilka valutor är låga just nu. På så sätt kan du anpassa ditt resmål efter hur den lokala valutan står sig mot den svenska kronan.

Riksbanken har tidigare aviserat om räntehöjningar men än så länge ser läget oförändrat ut. Senast förra månaden meddelade man dessutom att nästa räntehöjning beräknas att komma senare än vad man tänkt. Med andra ord lär vi inte se en höjning av styrräntan förrän nästa år. Fram till dess får vi nog också acceptera att kronans värde kommer vara fortsatt lågt och att det svider extra i plånboken under utlandssemestern.

Låga räntor när du lånar via Lendo

Den svaga kronan gör maten dyrare

Det är inte bara under utlandssemestern som du kan märka av den svaga kronan. Faktum är att du påverkas av kronans värde varje gång du handlar mat. Detta då den mat som vi behöver importera från andra länder blir dyrare. Och även om man kan tro att det mesta som säljs i mataffären odlas i Sverige så är det inte så. Många av de livsmedel som du har i din matkasse importeras från andra länder. Exempel på sådana livsmedel är fisk, dryck, kaffe, frukt och grönsaker. Främst importeras livsmedel ifrån andra länder inom EU och som tidigare nämnt är Euron dyr i förhållande till den svenska kronan. Detta gör också att varorna som importeras blir dyrare vilket i slutändan drabbar konsumenterna. Ett tips under dessa tider är att försöka handla mer livsmedel som tillverkas i Sverige. Genom att göra detta kommer både plånboken och miljön att gynnas.

Slutligen så drabbar den svenska kronan även många företagare. Det blir dyrare att importera varor som man sedan kan sälja vidare till konsumenter. Därtill kan man på grund av de hårda konkurrensläget inte höja sina priser. Då får man helt enkelt acceptera lägre vinster alternativ göra sig av med sina anställda. Något som i slutändan får många förlorare.