Så påverkas din plånbok av nollräntan

Aldrig förr har reporäntan legat på noll procent och efter Riksbankens sänkning kan det bli mer pengar i plånboken. Bland annat lär bolåneräntor sänkas liksom skatten på vissa sparformer. Men glöm inte att se över sparandet, då även räntan på sparkonton lär sänkas.

När reporäntan sänks brukar bankernas egna räntor följa i dess linje. I dag är dock bolåneräntorna redan väldigt låga, då många banker redan har sänkt dem. Till exempel erbjuder ICA Banken bolån med 1 års bindningstid för 2,31 procents ränta och då är inte någon ränterabatt inräknad. Men trots de redan låga nivåerna kan bolåneräntan komma att pressas ner ytterligare, vilket även lär gälla för sparräntorna. I dag är det redan låga nivåer på sparräntorna hos storbankerna, till exempel har Nordea redan nu nollränta på sparkontot med fria uttag.

Men det finns andra banker och kreditinstitut som ger bättre ränta, så det kan löna sig att titta runt. Det går till exempel att få 10 procents ränta hos företag som 4Spar, 24Money och Swespar. Men observera att dessa sparkonton inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. I vår jämförelseguide kan du jämföra sparräntor med eller utan insättningsgaranti.

Andra effekter blir att kronan faller i värde. Det blir därmed dyrare att åka utomlands, men exporten gynnas. Även skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar lär sänkas då statslåneräntan förmodligen sjunker, vilket Riksgälden beslutar om i slutet på november. Även skatten på pensionssparande och räntan på studielån påverkas av statslåneräntan och kommer att bli lägre. Det betyder mer pengar för den enskilde, men förlorade skatteintäkter för staten.