Så påverkas du av amorteringskraven

Den nya amorteringsrekommendationen kan slå hårt mot plånboken, enligt en uträkning som di.se presenterar i dag.

I veckan kom Bankföreningen med en ny amorteringsrekommendation som innebär att nya bolån med belåningsgrad över 50 procent av bostadens marknadsvärde ska amorteras. Det är inget tvingande amorteringskrav, utan en rekommendation som är oklart när den kommer att införas. Det är inte heller klart hur lång den rekommenderade amorteringstakten blir.

Enligt en uträkning som har gjorts av Morgan Stanley kan månadsutgifterna öka rejält. För ett lån på 3 miljoner kronor på en bostad som är värd 4 miljoner kronor kommer en miljon kronor att behöva betalas av istället för de 200 000 kronor som gäller i dag. Om man antar att amorteringstiden blir 25 år motsvarar detta cirka 7000 kronor i månaden. Jämfört med dagens villkor, blir detta en ökad månadsutgift på 27 procent. Beräknar man på 12,5 års amorteringstid och 2,45 procents boränta blir nämligen månadsutgiften endast 5500 kronor.

Skulle nuvarande amorteringstid, 10-15 år, vara kvar så skulle månadsutgiften nästan fördubblas till 10 000 kronor om amorteringskravet skärps enligt förslaget.

Källa: di.se