Så sparar du till första bostaden

Den första egna bostaden är ett stort steg i livet och om du drömmer om en bostadsrätt så behöver du börja spara så fort som möjligt. Här är tipsen på hur du får ihop till kontantinsatsen och mer därtill.

Historiskt har det visat sig vara mycket lönsamt att äga sin egen bostad. Och ju tidigare du kommer in på bostadsrättsmarknaden desto lönsammare är det. Med andra ord är det bra att köpa sitt boende så tidigt som möjligt.

Men för att du ska kunna lägga exempelvis två miljoner på en lägenhet, så behöver du få ihop till en kontantinsats på 15 procent av bostadens pris, alltså 300 000 kronor. Ju större del av bostadens pris du kan lägga in själv, desto bättre är det. I synnerhet nu när räntorna är på väg uppåt.

Bra tips om hur du förbereder dig för ditt första lägenhetsköp hittar du i den här artikeln från Göteborgs-Posten.

Skapa sparutrymme

Spara till bostad Att få ihop så mycket pengar kan kännas oöverstigligt, men det finns en hel del knep att ta till när det gäller sparande. Om du kan lägga undan 5 000 kronor i månaden, så kommer det att ta dig fem år att få ihop till kontantinsatsen. Om du kan dubbla ditt sparande till 10 000 i månaden så tar det dig bara 2,5 år.

Så det gäller att skapa utrymme för sparande. Om du studerat i några år och fått ditt första jobb efter utbildningen, så har du förmodligen lärt dig att leva billigt. Ta vara på den erfarenheten.

Laga billig mat hemma och ta med matlåda till jobbet. Det är en av de största inbesparingarna du kan göra. En utelunch kostar runt hundralappen och med en egen matlåda kommer du ofta undan med mellan 10 och 20 kronor per lunch. Det blir stora pengar på ett år.

Genom att köpa kläder på second hand spar du också mycket pengar. Ofta går det att hitta märkeskläder till en bråkdel av nypriset och de är ofta i väldigt gott skick.

Dela boende

Ett annat bra sätt att skapa sparutrymme är att bo billigt. Om du kan bo hemma hos föräldrarna kommer du undan billigt. Om du fått ditt första jobb utanför din gamla hemort, kan du försöka hitta någon att dela boende med, eller hyra in dig hos någon som har ett rum över.

Kan du klara dig utan bil, så kan du också spara mycket pengar. Man brukar räkna med att en bil kostar runt 2500 kronor i månaden, värdeminskning oräknad, så kan du klara dig med cykel eller kollektivtrafik skapar du ytterligare sparutrymme.

När du nu har pengar att sätta undan varje månad så gäller det att få det att ske så smidigt som möjligt. Det enklaste är att du ordnar med automatisk överföring till ditt sparande varje månad.

Kort- eller långsiktigt

När man sparar på kort sikt så vill man gärna kunna ha tillgång till pengarna snabbt, då fungerar ett vanligt sparkonto utmärkt. Visserligen får du ingen eller möjligen en liten ränta på pengarna men å andra sidan kan du få loss dem snabbt om drömlägenheten plötslig blir till salu.

Om du vill ta det lite lugnare med ditt sparande är det en bra idé att sprida riskerna lite. Spara en del i fonder för att få bättre avkastning och en del på lättillgängligt sparkonto.

När du sen känner att du börja närma dig det önskade sparkapitalet är det dags att ansöka om lånelöfte på exempelvis Danske Bank. Sedan är du redo att ge dig ut på bostadsmarknaden, väl förberedd.