Så sparar du utan stress

Många människor vill spara ihop en buffert att ha om det skulle hända något oförutsett. För att få kontroll över dina pengar gäller det att du organiserar detta från början.

pengar Både semester och storhelger är tillfällen som ofta kostar mer än vad man planerat och då kan det vara bra att ha sparade pengar att kunna använda. Andra vill spara till en resa, sin pension eller för att kunna uppgradera sitt boende. Att bestämma innan vad man ska spara till kan öka motivationen till att genomföra sitt sparande.

Att spara utan någon plan går såklart det med. Man kan i slutet av månaden se om man har några pengar över och isåfall spara detta eller ha en bestämd summa som varje månad förs över till ett sparkonto. På det här sätten så det ofta ihop en summa pengar på ett konto. Men det går att optimera sitt sparande ännu mer.

Dagens nyheter har tagit fram en trestegsmetod som hjälper dig att organisera ditt sparande:

1. Buffertsparande – Här bygger man upp ett sparkapital som ska täcka dina fasta utgifter i två månader om något oväntat skulle hända.

2. Målsparande – Förutom din buffert så sätter du även över en summa på ett annat konto varje månad. Dessa pengarna kan du lägga på semester och andra saker som kostar lite extra.

3. Långsiktigt sparande – När du har din buffert och startat med målsparandet så går det nu att börja spara till bostad eller pensionen. Sådant som ligger långt fram i tiden.

Källa: dn.se