Satsar du på ett ekonomiskt nyårslöfte?

Snart är det dags för nyårslöften, men det lär inte bli så många som rör ekonomin. I alla fall inte om man får tro en ny undersökning från Nordea där det främst är unga som avger ekonomiska nyårslöften.

Nordea har frågat svenskarna om de avger ekonomiska nyårslöften som exempelvis att spara mer och handla mindre. Men hela nio av tio svenskar avger inga ekonomiska nyårslöften och bland männen var det endast 8 procent av de tillfrågade som sa sig avge ekonomiska nyårslöften, medan det bland kvinnor var 12 procent.

Däremot är det fler i åldersgruppen 18-25 år som har sådana löften, nämligen hela 21 procent av de tillfrågade.

Enligt Ingela Gabrielsson, Privatekonom på Nordea, kan det bero på den ekonomiska situationen.

–  Det är möjligt att en knappare ekonomi för just ungdomar ökar deras medvetenhet om att det inte går att förändra så mycket i sitt liv utan att ekonomin blir inblandad, säger hon i ett pressmeddelande.

I undersökningen fanns också regionala skillnader. Bara fyra procent av smålänningarna lovar ekonomisk bättring, medan i Västsverige är andelen 14 procent.

Enligt Ingela Gabrielsson kan det vara en god idé med ett ekonomiskt nyårslöfte:

– Varför inte koppla ihop nyårslöften med ekonomi lite mer? Det är trots allt den som avgör om du kan åka på semester, köpa nya saker eller upplevelser och överhuvudtaget ta kontroll över ditt liv.