Sedlarna som blir ogiltiga efter nyår

Efter årsskiftet så kommer de gamla 50- och 1000-kronorssedlarna, utan folieband, att fasas ut och bli ogiltiga. Så har du några av de gamla sedlarna liggandes hemma i byrålådan, eller i madrassen, är det dags att byta in dem.

Enligt Riksbanken så är 9 av 10 svenskar medvetna om att de gamla 50- och 1000-kronorssedlarna blir ogiltiga nu vid nyår. Det betyder givetvis att 1 av 10 inte är medvetna om detta och som ännu inte har nåtts av denna information. Därmed vill vi uppmärksamma våra läsare på att det nu är dags att kontrollera sina gamla sedlar, som man har liggandes hemma, och eventuellt byta ut dessa.

Att lösa in sedlarna efter nyår

Om du ändå har missat att lösa in de gamla sedlarna efter årsskiftet så har du fortfarande till och med den 28:e februari på dig att sätta in de ogiltiga sedlarna  på ett bankkonto. Efter detta datum så kan du fortfarande lösa in sedlarna hos Riksbanken mot en avgift på 100 kronor.

Därför fasas de gamla sedlarna ut

Anledningen till att de gamla sedlarna fasas ut är att de gamla är lättare att förfalska än de nya sedlarna som har ett så kallat folieband. Är du osäker på skillnaden mellan de nya och gamla sedlarna så har Riksbanken en mycket bra beskrivning du kan kika på.