Sidorna som hjälper dig inför löneförhandling

Löneförhandling är något som många tycker är jobbigt och många känner sig osäkra på vad de egentligen kan föreslå. Idag finns det numera flera olika verktyg som kan hjälpa dig att ta reda på vad din lön borde ligga på.

Kanske vet du inte hur du ska förhandla fram en löneförhöjning eller känner att din lön inte är tillräckligt hög jämfört med dina arbetsuppgifter. Hos större bolag är det ofta mer hemligt vad man tjänar och ibland är det bara du och chefen som vet om hur mycket du tjänar.

Veckans Affärer tipsar idag om en väldigt god nyhet. Nämligen att det finns flera olika verktyg där du kan ta reda på var i lönestegen som du ligger. I verktygen uppger du enbart uppgifter som jobbtitel, lön och din erfarenhet och verktygen tar sedan fram ett genomsnitt för just din bransch.

VA rapporterar för att digitaliseringen skapar bättre förutsättningar för att jämna ut spelplanen för löner. Faktorer som kön, etnisk bakgrund och var man bor blir lättare att analysera och göra djupare jämförelser på.

Tre stycken svenska sajter med verktyg där du kan se hur mycket du bör tjäna:

Lönecheck.se – Ger dig en jämförelse över din bransch och hur in lön bör förändras om du lägger till några år.

Jobbsafari.se – Jobbsajt som analyserar folks inlagda CV:n för att ta reda på en snittlön för varje bransch.

Löneratorn.se – Lönekalkylator från Unionen som innehåller statistik från den offentliga sektorn.

Källa: va.se