Sista chansen att handla med gamla mynt och sedlar

Dags att lämna in dina gamla mynt och sedlar Fredagen den 30 juni är sista dagen som du har möjlighet att betala med de gamla mynten och sedlarna. Därefter blir det ogiltiga som betalmedel. Men få inte panik. Du kan fortfarande sätta in pengarna på din bank fram till den 31 augusti i år.

Det börjar bli dags att gå igenom gömmorna där hemma. Kanske samlar du mynt i en burk? Står det någon liten semesterkassa i huset eller har barnen spargrisar? Risken är stor att det döljer sig en hel del gamla mynt och sedlar där. Trots att det endast återstår två dagar tills de blir ogiltiga finns det, i detta nu, mynt och sedlar till ett sammanlagt värde på över 8 miljarder kronor på vift ute i Sverige. Totalt finns det 961 miljoner gamla enkronor som fortfarande inte har växlats in.

Tänk på att det kan vara stort tryck på butikerna och bankerna nu. Det kan vara en bra ide att ta kontakt med banken i förväg och höra hur du lättast kan lämna in dina gamla pengar.

Sätt in pengarna på bankkontot

För dig som inte hinner eller vill handla upp dina mynt och sedlar går det bra att helt enkelt sätta in pengarna på ditt bankkonto. Mynten går att sätta in på kontot fram till den 31 augusti i år men där efter tar varken bankerna eller Riksbanken emot dem. Sedlarna däremot har du ända till den 30 juni 2018 på dig att sätta in. Skulle du trots allt hitta gamla sedlar efter denna tidpunkt kan du skicka dem till Riksbanken som sätter in dem på ditt bankkonto mot en avgift på 100 kronor.

Viktiga datum

30 juni 2017 – De gamla sedlarna och mynten blir ogiltiga som betalmedel.
31 augusti 2017 – Sista chansen att sätta in dina gamla mynt på ditt bankkonto.
30 juni 2018 – Sista chansen att själv sätta in sedlarna på banken. Riksbanken kan efter detta datum göra insättningen åt dig mot en avgift på 100 kronor.

Källa: Riksbanken