Ska du låna pengar? Tänk på detta innan

Det är idag enklare och smidigare än någonsin att låna pengar genom olika låneförmedlare. Trots det så kan det vara bra att se över ett och annat innan du begär ett lån. Nedan har vi listat 4 saker som kan hjälpa dig att både få ett förmånligt lån och hjälpa dig planera för hur det ska betalas tillbaka.

  1. Tips när du ska låna pengarBehöver du verkligen ta lån?

Först och främst bör du ha ett ordentligt syfte med varför du behöver låna pengar. Finns det saker eller tjänster i din vardag där du idag kan spara in pengar på? Kanske har du ett streamingkonto för mycket eller möbler som inte längre används? Gör en kalkyl på hur mycket pengar du behöver och beräkna hur lång tid det skulle ta att spara till – kanske finner du det mer värt?

2. Hitta en förmånlig ränta

Räntor sätts på lika många sätt som det finns banker. Därför är det viktigt att du har koll på din privatekonomi och beräknar hur mycket du har möjlighet att betala tillbaka per månad. Tänk på att räntan till viss del bestäms av hur lång återbetalningstid du har.

3. Planera för återbetalning.

Som ovan nämnt så är räntan till viss del en faktor av hur lång återbetalningsperiod du har. En ständig rekommendation är att betala tillbaka lånet så snabbt du har möjlighet. Om du upplever att du har gott om utrymme att betala tillbaka lånet, gör hellre det först än att ta ytterligare ett lån. Glöm inte bort att den totala kostnaden för lånet kan öka om du väljer att betala tillbaka över en längre period.

4. Jämför alltid

Det är idag väldigt enkelt och smidigt att låna pengar. Till skillnad från när du behövde besöka ett fysiskt bankkontor finns det idag en mängd olika jämförelsesajter på internet, bland annat Lendo, Zmarta och Compricer. Ofta går det till som så att du anger summan du önskar låna och därefter anger hur lång återbetalningstid du planerat. Sedan görs en kreditupplysning och du får snabbt reda på om du blivit beviljad lånet eller inte.