Skattefritt för sommarjobbare

Personer som sommarjobbar och tjänar under 18 824 kronor under året behöver inte betala skatt, om intyg från Skatteverket har fyllts i och lämnats till arbetsgivaren.

Enligt Skatteverket kommer snart tiotusentals ungdomar att börja sommarjobba och en del av dem kommer inte att behöva betala skatt. För dem som tjänar mindre än 18 824 kronor under 2013 är denna lön skattefri. Men för att skatten inte ska dras, behöver ett särskilt intyg från Skatteverket fyllas i och lämnas in till arbetsgivaren.

De som tjänar mer än 18 824 under året ska betala skatt på lönen, men om årsinkomsten inte är så stor går det att ansöka om en ändring av preliminär A-skatt. Då betalas rätt skatt redan från början. Men en ansökan tar några veckor för Skatteverket att behandla, så var ute i god tid för att kunna lämna beslutet till arbetsgivaren innan sommarjobbet startar. Skulle du inte ansöka om jämkning kommer Skatteverket att betala tillbaka den skatt som har dragits för mycket, men det blir inte förrän nästa år.

Hos Skatteverket hittar du mer information om hur du ansöker om jämkning, samt blanketter för intyg om hur mycket du tjänar.