Skottlands nej gav eko

Under torsdagen röstade skottarna om självständighet från Storbritannien och fredagens besked om att nej-sidan vann med en knapp majoritet fick de europeiska börserna samt det brittiska pundet att reagera positivt.

Det var ingen som riktigt visste vad som skulle hända med ekonomin om Skottland blev självständigt. Om Skottland skulle bryta med Storbritannien skulle man inte längre vara med i EU samtidigt som det var oklart vilket valuta som Skottland skulle införa, då det brittiska pundet endast fick användas under en begränsad period. Det skulle framförallt vara ett stort bakslag för Storbritannien som är en av Europas största ekonomier och som redan för diskussioner om ett uttåg ur EU.

England var mycket kritiska till ett att Skottland skulle bli självständigt och såg stora risker om det skulle bli så, både politiskt och ekonomiskt. Därmed drog britterna en suck av lättnad när det under fredagen stod klart att nej-sidan vann med 55,3 procent mot ja-sidans 44,7 procent. Resultatet fick det brittiska pundet att stärkas mot Euron och till en början mot dollarn. Den brittiska, tyska, franska och svenska börserna reagerade också positivt på beskedet och ett ja i Skottland hade antagligen gett motsatt effekt.