Skydda dig från id-kapning

Id-kapningar blir allt vanligare och många saknar kunskap om hur man kan skydda sig mot bedragare.

Att få sin identitet kapad av kan bli kostsamt. Med hjälp av ditt personnummer kan bedragare köpa varor, tjänster och teckna olika sorters avtal som du sen inte ser mer än fakturan av. Det kan också leda till betalningsanmärkningar som kan ställa till bekymmer under lång tid.

Försäkringsbolag kan erbjuda skydd

Enligt Länsförsäkringar råkar 5% av svenskar varje år ut för id-stölder och vid årsskiftet införde de ett skydd i hemförsäkringen för den som drabbats. Skyddet inkluderar hjälp att undersöka hur omfattande id-stölden är och hur man ska agera för att stoppa den. Dessutom får man hjälp att hantera konsekvenserna av kapningen som exempelvis att ta bort anmärkningar hos kreditupplysningsbolag, bestrida fakturor och lägga in en bedrägerispärr.

Skydda dig från id-stöld

För att hindra och begränsa id-kapning rekommenderar Stöldskyddsföreningen att man ska spärra borttappade id-handlingar direkt och att man ska vara uppmärksam om man får felaktiga fakturor eller kopior på kreditupplysningar när man inte köpt något. Det gäller också att handskas försiktigt med personnummer och kontonummer och inte slänga dem i soporna samt gärna ha lås på brevlådan.

En annan åtgärd är att anmäla sig till bevakningstjänster hos kreditupplysningsföretag. Då får du information om händelser som rör bland annat adressändringar, lån och fastighetsinnehav. 

Tänk på att vid id-kapning kan bedragare försöka addressändra, och om det lyckas så får du inga fakturor eller dokument som kan avslöja vad som pågår. Därför är det viktigt att alltid vara uppmärksam på avvikande händelser och undersöka saken om misstankar väcks. 

Var försiktig på Internet

Bedragare kan också komma över känslig information via Internet, så var försiktig när du öppnar mail, handlar och besöker webbsidor.