Slopat ränteavdrag kan bli verklighet

Dagens Industri har räknat fram att ränteavdraget kan bli en mycket dyr historia för staten när räntorna vänder upp igen och det finns därmed en del som talar för att ränteavdraget kan komma att slopas helt eller i alla fall delvis.

Svenskarna lånar mer än aldrig förr och bolån är inget undantag. Att svenskarnas lån är större än någonsin blir en kostsam historia för staten när ränteavdragen ska betalas. Dock har räntorna varit låga de senaste åren vilket givetvis bidragit till mindre kostnader för staten. Målet är dock att reporäntan ska vända upp igen och då kommer sannolikt även andra räntor, som bland annat boräntorna, att hänga på.

Dagens Industri, DI, har räknat på hur mycket ränteavdraget kommer att kosta staten om räntorna är tillbaka på en ”normal” nivå igen, kring fyra procent. I dagens läge kostar ränteavdraget 16,8 miljarder per år, i ett läge där boräntorna i ligger strax över två procent i snitt. Men skulle räntorna nu vända upp igen och boräntorna ligga på fem procent då har Dagens Industri räknat fram att detta kommer att kosta svindlande 37,9 miljarder kronor per år, en ökning på 21,1 miljarder, och man jämför detta med kostnaden för migrationen som ligger på cirka 17 miljarder.

Med de astronomiska siffrorna som grund är det nu många som tror att staten kommer att minska på ränteavdraget framöver, i takt med att räntorna blir allt högre. Enligt DI vill de tre myndigheterna Finansinspektionen, Konjunkturinstitutet och Riksbanken ta bort ränteavdraget helt och hållet.

Källa: DI.se