Sommar, sol och rekordhöga elpriser

Passa på och njut av solen för snart kommer räkningen. Den höga värmen och bristen på regn har resulterat i ett underskott i vattenbalansen – den så kallade hydrologiska balansen. Med ökad risk för vattenbrist i vinter tillsammans med höga råvarupriser har elpriset drivits upp redan i sommar.

Medelspotspriset för juni månad blev 70 % högre än motsvarande månad förra året och 31% högre än elpriset i maj. Ett underskott i den hydrologiska balansen har fått risken för vattenbrist i vinter att öka. Samtidigt har priserna på råvaror såsom olja och kol ökat rekordartat.

– Olika analyshus estimerar underskottet till cirka 20 TWh vilket är en ganska extrem nivå. Detta gör att vattenkraften får hushålla med vattnet för att få det är räcka längre fram. Något som ger vinterpriser redan på sommaren, säger Faraz Azima, vd för jämförelsesajten elskling.se.

Tusenlappar dyrare

Trots att det inte går att förutse vilka elpriser vi får framöver finns det i nuläget inget som tyder på att elpriserna kommer att sjunka inom det närmsta. Stannar det på samma nivå som i juni kommer det att märkas i plånboken. För ett villahushåll med rörligt elpris skulle det innebära en ökad årskostnad på ca 4 000 kronor i jämförelse med förra året. Hushåll med rörligt elpris bör därför försäkra sig om att avtalet är konkurrenskraftigt, menar Faraz.

Se över både elavtal och elförbrukning

Det finns pengar att spara både på att se över sina avtal och sina vanor. Minska onödig elförbrukning och ta ställning till om du ska behålla ditt rörliga elavtal eller byta till fast.

Läs mer om el och energiförbrukning på alltomspara.se >>

Källa: Elskling.se