Alltför få klarar en oväntad utgift

Var sjätte svensk saknar buffert

Sparande till buffert Trots att så många som 9 av 10 svenska har någon form av sparande uppger var sjätte svensk att de inte klarar en oväntad utgift på över 5000 kronor. Skulle ett kylskåp eller en diskmaskin gå sönder är det avbetalning som gäller. Detta visar en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank.

Trots att många svenskar är duktiga på att spara saknar 7% av befolkningen helt ett sparande. Lika många uppger att de inte skulle klara en oväntad utgift på 1000 kronor. Var sjätte person skulle inte klara en utgift på 5000 kronor.

Om man inte klarar en plötslig utgift på 1 000 kronor så har man en mycket sårbar privatekonomi. Det innebär att man faktiskt inte har råd att gå till tandläkaren om man skulle behöva, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och Sparbankerna.

Låg inkomst ger sårbar privatekonomi

Bland de med lägre inkomst, däribland många yngre, är det hela 13% som inte klarar av en plötslig utgift på 1000 kronor. Till denna kategori har man räknat personer med upp till 24.000 kronor i månadsinkomst. Av dessa klarar inte 6 av 10 personer en plötslig utgift på 5000 kronor. Det är svårt att spara till en buffert med små marginaler. Men Swedbanks privatekonom uppmuntrar all form av sparande och tipsar om att ett par hundralappar kommer att göra skillnad i längden

Tydliga mål med sitt sparande

9 av 10 sparar pengar, av dessa sparar 7 av 10 regelbundet. De flesta sparar till en buffert, det uppger 6 av 10. Nästan lika många sparar långsiktigt.
Drygt en tredjedel har ökat sitt sparande det senaste året. Av dessa skulle hälften klara av att spara mer. Över hälften av dem som sparar idag har råd att spara 2000 kronor i månaden.
11% uppger att de kan spara max 500 kronor per månad.
Av dem som inte sparar alls är orsaken oftast att de inte har råd.

Buffert

En rekommendation är att ha 2-3 månadslöner, efter skatt, undansparat som buffert för oförutsedda utgifter. Det ger en trygghet.

Källa: Swedbank

Läs mer om sparande på Allt om spara.