Sparräntan sänks – viktigt att jämföra sparkonton

Det är inte bara boräntorna som sänks när reporäntan går ned. Även sparräntorna sänks hos flera banker och blir i vissa fall till noll. Därför är det viktigt att se över ditt sparkonto.

Bankerna kan vara snabba med att berätta när bolåneräntorna sänks. Många banker har gjort sänkningar efter att reporäntan sänktes i förra veckan och bolånetagarna jublar. Men sänkningen av reporäntan innebär också att många banker även sänker sina sparräntor.

DN rapporterar om att en del banker till och med inför nollränta efter Riksbankens besked. Bland annat har Swedbank sänkt räntan på Sparkapitalkontot med 0,10 procentenheter till noll för belopp under 50 000 kr. Även Nordea har sänkt räntorna på sina sparkonton, i vissa fall till noll.

Med ränteändringarna blir det allt viktigare att jämföra räntan på sparkonton hos olika banker och kreditinstitut. Till exempel erbjuder 4Spar ett fast räntekonto på 3 års bindningstid med en ränta på 10%. Men kontot omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. Det gör däremot SevenDays sparkonto på 3 år där räntan 2,30% erbjuds.