Spartips när du bokar resan

Planerar du att åka utomlands under semestern? Tänk då på att boka i rätt tid och under rätt period. Det kan spara dig en hel del pengar.

Det lockar många att åka utomlands och solsäkra en vecka på sin sommar. Genom att tänka till när man planerar sin semesterresa kan man spara tusenlappar. Framförallt blir det billigare att resa om man kan ta semester när andra inte har möjlighet. Oftast är det dyrast att åka under industrisemestern som infaller i juli eller augusti. Då är till exempel maj eller september en billigare period att åka i.

Om du planerar en charterresa kan det vara billigare att boka så nära avgångsdatum som möjligt om du kan vara flexibel. Men det handlar även om vilket väder som är varit i Sverige, då dåligt väder kan trissa upp priset.

Ska du förboka allt själv brukar flygresan vara billigast ungefär 50 dagar innan avresedatum, enligt Forex Banks reseekonom Mattias Varén. Han säger till TT att det rent statiskt brukar vara tisdagar som har de mest prisvärda reguljära flighterna.

Tänk även på hur valutasituationen ser ut i det landet du funderar på att åka till. Ju billigare priser desto mer kan du unna dig under själva semestern.