Stark krona ger billig semester

Om du ska åka utomlands i sommar kan du glädja dig åt en stark krona. Såväl dollarn och pundet är billigare än förra året, liksom valutan på flera semesterorter.

Enligt di.se har valutorna på flera omtyckta turistorter fallit med mellan 10-20 procent sedan förra sommaren. Det visar siffror som Forex har tagit fram på uppdrag av di.se, där 21 länder har undersökts. I 19 av länderna var växelkursen bättre än vad den var i mitten på juni förra året. I Turkiet, Indien, Brasilien och Australien har valutan backat med ungefär tio procent, medan valutan i Japan och Egypten har fallit 20 procent. Och då var den svenska kronan stark även förra sommaren.

Anledningen till detta är att lågkonjunktur och finansiella problem hos många länder, men också att flera länder har börjat smygdevalvera sina valutor.

Så för semesterfiraren kan det finnas all anledning att glädjas, såvida du inte ska till Kroatien eller Mexiko då detta var de enda länder i undersökningen som blivit dyrare. Men bara marginellt, då valutan stärkts med mindre än en procentenhet.

Se aktuella valutakurser