Stark svensk krona ger konsumenter slagläge

Som vi tidigare rapporterat är den svenska kronan fortsatt stark. Många analytiker tror att den svenska kronan kommer att vara fortsatt stark framöver. Men oroligheterna i mellanöstern kan påverka den negativt under året. Och just nu har du som konsument slagläge när det gäller handel med företag utomlands.

Den svenska kronan är relativt stark jämfört med euron, den amerikanska dollarn och det brittiska pundet. Nätshoppingen med företag utomlands har ökat dramatiskt de senaste åren. Fler och fler väljer att köpa varor från företag inom Europa eller Amerika. Inom Europa handlas det framförallt med Tyska och Brittiska företag.

Med en stark valuta blir handel med utlandet mer fördelaktigt just nu. Och det du inte hade råd med förra året, kan du nu unna dig. Så det kan vara läge att slå till, innan något oförutsägbart inträffar eller innan konjunkturen vänder neråt.

Kronan kommer troligtvis vara fortsatt stark, eftersom Sverige inte påverkats lika mycket som andra länder av den ekonomiska krisen. Men det är svårt att förutse när den svenska konjunkturen når sin topp. Troligtvis kommer det att ske snart och när konjunkruen vänder kommer det att gå långsamt neråt. Om ett år är det sannolikt att kronan inte är värd lika mycket, men ändå fortsatt stabil.

Kolla in ett smidigt verktyg där du kan jämföra den svenska kronan med andra valutor.