Stockholmsbörsen inledde svagt i spåren av Cypernkrisen

Omröstningen av Cyperns sparplan har skjutits upp till tisdagen samtidigt som eurogruppen har gått med på att göra ändringar av bankskatten. Krisen har även gett effekter på Stockholmsbörsen som inledde tisdagen svagt.

Kravet från EU och IMF är att 5,8 miljarder euro ska samlas in via den så kallade bankskatten i Cypern, som vi rapporterade om under gårdagen, för att landet ska få ta del av räddningspaketet på 10 miljarder euro. Nu har man dock gått med på att göra ändringar i skatten för att endast gälla insatta medel över 100 000 euro och då höja skatten från 9,9 procent till 15,6 procent, som bland annat Privata Affärer rapporterat om.

Anledningen till att man gör dessa förändringar är för att lugna folket, som desperat försöker att ta ut sina pengar. Men de 5,8 miljarderna ska komma in på något vis så fortfarande är det en stor utmaning och nödvändighet för Cyperns presidenten att få igenom bankskatten i parlamentet.

Krisen i Cypern har även skakat om Stockholmsbörsen som har inlett dagen svagt och som ligger i skrivandets stund på minus 0,29 procent.