Storbankernas aktiefonder förlorarna 2011

I en undersökning av storbankernas största aktiefonder visar det sig att nio av tio inte har lyckats slå index under 2011 och ser man tillbaka till 2007 så är statistiken ännu sämre.

Många av småspararna väljer att placera sina pengar i storbankernas fonder men nu kanske det är dags att tänka om. I undersökningen av de 10 fonderna, som genomfördes av Svenska Dagbladet och E24 så, så va det endast en fond som hade slagit marknaden eller branschens index och det var SEB Aktiesparfond. I de tio fonderna så förvaltas 140 miljarder av småspararnas pengar som genererade hela 2 miljarder i förvaltningsavgifter.

Därmed bör man vara försiktig var man placerar sina pengarna och kanske inte alltid följa storbankens råd. Det kan löna sig att läsa på själv och även kolla runt bland de mindre bankerna eller förvaltarna.

De fonder som ingick i undersökningen var: Robur Allemansfond I-V, Robur Kapitalinvest, SHB Sverige/Världen, Nordea Alfa, SEB Sverigefond, Robur Sverigefond, Nordea Beta, Handelsbanken Sverigefond och Nordea Sverigefond.

Källa: privataaffarer.se