Svenskarna slutar spara – vill njuta istället!

Hushållens optimism fortsätter att öka medan viljan till att spara sjunker drastiskt. Nu tänker svenskarna njuta och börjar istället spendera.

Det är Skandias Plånboksindex för årets första kvartal som visar att svenskarna är i färd med att börja spendera. Sist som konsumenterna var i ett sådant här läge var våren 2012 när börsen hade en kraftig uppgång och arbetsmarknaden var stabil.

Skandias undersökning visar att hushållen nu är optimistiska och vill konsumera mer. Tidigare har hushållen varit mer restrektiva och sparat på pengarna för att säkra sin trygghet och för att investera. Nu börjar hushållen bekymra sig mindre över morgondagen och därför konsumerar man mer istället för att hålla på pengarna. Några av de bidragande faktorerna till detta är räntesänkningar, stigande bostadspriser och positiva signaler i det ekonomiska klimatet i EU. Låga boräntor, jobbskatteavdrag och en bättre arbetsmarknad gör att hushållen får mer pengar i fickan.

Att hushållen fortsätter att tro på låga räntor påverkar också hur man spenderar sina pengar. Tänk bara på att det är viktigt att ha en buffert för oförutsedda utgifter, så att du inte spenderar över dina tillgångar. Oavsett hur du väljer att placera dina pengar det skönt att ha ett extra kapital om pengarna skulle tryta. Om du vill öppna ett sparkonto för detta kan vi hjälpa dig att hitta de bästa sparräntorna.