Sverige saknar högutbildad arbetskraft

Sverige har brist på efterfrågad högutbildad arbetskraft inom vissa områden. Det visar en ny undersökning från rekryteringsföretaget Hays som Oxford Economics har genomfört. Sverige sticker ut extra på listan.  Möte arbete

Sverige och USA är de två länder som toppar listan och Sverige har till skillnad från förra året klättrat om USA på förstaplatsen. Många länder har problem med bristande arbetskraft och jämförelsen är gjord mellan 33 länder i olika världsdelar. Den vilken visar att det i Sverige finns lediga resurser men arbetslösheten är fortfarande ganska hög och just den högutbildade arbetskraft som efterfrågas av vissa företag råder det underskott på.

– Utbildningssystemet är dåligt anpassat till företagens behov, särskilt när det gäller spetskompetens. För de högteknologiska företagen inom olika branscher finns alltför få välutbildade personer att rekrytera, säger Johan Alsén som är vd för svenska delen av Hays.

En följd av detta har skapat en start lönepress uppåt för de som faktiskt har den efterfrågade spetskompetensen vilket är inom typiska ingenjörsföretag i industrin, it-branschen och läkemedelsbolagen.

Källa: DN