SVT visar luckor i säkerheten på nya bankkort

skydda dig mot skimning av ditt bankkort Hör du till de 20% som idag hunnit införskaffa dig ett nytt så kallat ”kontaktlöst” bankkort? I veckan kunde SVT visa på luckor i tekniken som gör att en tjuv kan skimma dina kortuppgifter genom att passera en bit ifrån dig med en scanner.

dag är cirka vart femte bankkort ett så kallat kontaktlöst kort där du inte behöver dra kortet eller slå in en pinkod på köp under 200-250 kronor (olika beroende på bank). Tekniken bygger på att du har ett litet chip i ditt kort som överför informationen trådlöst till betalterminalen. Kort sagt, när chipet anropas av en terminal för den över uppgifterna. Det SVT, ihop med två säkerhetsexperter, har gjort är att tillverka en scanner som anropar kortet då de passerar en person på stan och därmed får dess uppgifter. Just denna scanner var byggd med små medel och förhållandevis lite kunskap. Med den kunde de på bara några sekunder kopiera kortuppgifter på upp till fem centimeters avstånd. Enligt Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter finns det betydligt mer avancerade scanners på marknaden. Scanners som kan plocka dina kortuppgifter på 8-10 meters avstånd.

Kurt Gjesten, företrädare för den organisation som tillverkar korten, menar på att fördelarna med kortet är större än riskerna och att en skimning kan jämföras med att råka ut för ficktjuvar.
-I dagsläget ser vi inget behov av att kryptera korten hårdare men men skulle behovet uppstå, ja då går vi vidare med det.

Polisen tipsar om att ett sätt att skydda sig kan vara att använda ett kortetui i metall.

Källa: SVT