Swedbank backar från höjningen av boräntan

Swedbank höjde bolåneräntan med 0,25 procentenheter i förra veckan efter besked från FI om hårdare krav på bankerna. Nu sänker man räntorna igen, på grund av att man agerade för fort.

Den 15 november höjde Swedbank sina bolåneräntor med 0,25 procent som ett svar på Finansinspektionens förslag om att höja bankernas riskviktsgolv för bolån till 25 procent. Inga andra banker följde efter och Swedbank har nu backat och sänkt boräntorna igen.

– Vi backar från höjningen. Vi har helt enkelt kommit fram till att vi gjorde ett feltajmat beslut. Vi tolkade Finansinspektionen som att riskvikterna på bolån skulle höjas. Men de andra bankerna gjorde inte samma tolkning. Vi kan inte ensamma vara på de här nivåerna, det får för stora effekter för våra kunder. Nu avvaktar vi utvecklingen, säger Swedbanks presschef Anna Sundblad till SvD Näringsliv.

Den 20 november sänkte därför Swedbank Hypotek och JK sina bolåneräntor med 0,25-0,35 procentenheter. Det motsvarar den räntehöjning som gjordes, samt en anpassning till sänkta marknadsräntor.

Rätentaket lämnas oförändrat.

Jämför bolåneräntorna med andra banker i vår ränteöversikt >