Telefonen kan ersätta dagens betalkort

Från och med nästa år kan det bli möjligt för dig att betala dina matvaror, kläder och annat med din mobiltelefon istället för betalkort. Handeln och telekombolagen har investerat i ett nytt system som kommer att införas inom en snar framtid.

Idag kan man på många ställen i Sverige öppna dörrar, åka kollektivtrafik, checka in och ut på hotell, genom att endast hålla upp ett kort framför en speciell avläsare. Nu ska denna teknik även ingå i din mobiltelefon, så att du kan göra betalningar i butiker enkelt och smidigt via din mobiltelefon.

Tekniken kallas för NFC, near field communications eller närfältskommunikation, där man överför information mellan ett kort och en avläsare genom att endast hålla upp kortet framför. Tanken är att tekniken ska implementeras i mobiltelefonerna och ersätta dagens betalkort. I dag finns det redan mobiltelefoner som har stöd för tekniken, men i dagsläget så har inte handeln infört systemet.

Många butiker inom handeln har dock investerat stora pengar i ett nytt betalsystem med NFC-tekniken. Handeln är villig att testa det nya systemet för att utöka konkurrensen kring dagens betalsystem. Handeln ser till kundens bästa och är inte främmande för att testa nya tekniker, det säger i alla fall Bengt Nilervall på Svensk Handel.

– För oss är det viktiga att affärsmodellen fungerar, att alla tjänar pengar. Det måste vara både billigare och snabbare, både för konsumenterna och handeln, än de betalningssystem vi har i dag, säger Bengt Nilervall, som är expert på området vid branschorganisationen Svensk Handel.

Det är ett stort steg för telekombolagen som tror att systemet kommer att vara i bruk redan nästa år. Så det kan vara en intressant tanke att nästa gång du ska välja mobiltelefon kolla om den stödjer NFC-tekniken, som kan bli en nödvändighet i framtiden.