Timavtal på el kan bli en fälla under vintern

Den 1:a oktober infördes en ny lag som tvingar elbolagen att ge kunderna möjligheten att få elpriset avläst varje timme. Något som är både positivt och negativt speciellt under vinterhalvåret då priset kan stiga kraftigt på grund av kylan.

Idén med att ha ett rörligt timavtal är att konsumenterna själva ska kunna påverka sina elkostnader i den större utsträckning. Vanligt är att elpriserna är som lägst under natten och helger vilket är ett ypperligt tillfälle att låta sina vitvaror som diskmaskin och tvättmaskin arbeta.

Är du dock orolig för elpriserna i vinter så kan du med ett rörligt elavtal välja att vintersäkra priset. Det innebär att du har ett fast pris under vintern för att sedan övergå till ett rörligt igen till våren. Alla elbolag tillhandahåller inte denna tjänst, så prata med det bolag du har idag för att veta mer.

Att ha ett timbaserat elavtal är dock inte något som passar alla hushåll. Bor du i en lägenhet så kanske du inte har möjlighet att använda dina vitvaror när priset är som lägst, exempelvis nattetid, eftersom det kan störa dina grannar.

Ta hjälp av vårat smidiga verktyg och hitta det bästa elavtalet för ditt hushåll >