Tips för att börja aktiespara

Det behöver inte vara så svårt att börja aktiespara. Det behövs lite mer disciplin att direktspara i aktier än i fonder, men det är en spännande typ av investering.

Enligt Jonas Olavi, chefsaktiestreteg på Nordea, är direktinvesteringar i aktier mer lönsamt över tiden än att placera i fonder. Men det krävs samtidigt mer engagemang och övervakning. Ett tips är att skapa en system över hur du ska bevaka investeringarna. Jonas Olavi skriver att en översyn en gång i veckan kan vara lagom. Men detta beror ju givetvis på hur du väljer att placera.

Det vara spännande att följa ett företag och deras utveckling av produkter. Ett smart drag är att investera i företag som man förstår sig på. Till exempel är de svenska bolagen H&M, Axfood och ICA relativt enkla i sin affärsmodell, vilket även banker och fastighetsbolag kan vara. De kan även ge en bra riskspridning, sett över tid.

Jonas Olavi tipsar även om att återinvestera utdelningar, vilket ger en ränta-på-ränta effekt som investerare tjänar på.

Som aktiesparare bör du även fundera över på hur lång sikt du sparar på, samt skapa en bra grundfördelning mellan exempelvis aktier, fonder och obligationer. Hur du fördelar dina investeringar beror på hur stor risk du vill ta.