Tips för dig som ska hyra ut din bostad

Det är många som väljer att hyra ut sin bostad nu under sommaren. I regel är det betydligt lättare att få sin bostad uthyrd under sommarmånaderna än under vinterhalvåret. Speciellt för den som bor nära kusten eller i större städer. För dessa människor finns det stora pengar att tjäna. Det gäller dock att man har ett annat boende att husera i medan man hyr ut sitt fasta boende. Därtill finns det många tips och råd man bör ta del av innan man hyr ut sin bostad. Det gäller att ha koll på regler och planera väl innan du lämnar över nycklarna till dina nya hyresgäster. Bland annat gäller olika regler beroende på vad det är för bostadstyp du tänkt hyra ut. Bor du exempelvis i bostadsrätt så är det viktigt att först höra vad bostadsrättsföreningen tycker om att du hyr ut. Du som bor i hyresrätt riskerar att bli vräkt om du hyr ut utan att först få tillåtelse till detta. Med andra ord är det A och O att först se över vad som gäller när det kommer till uthyrning i just ditt hus. Detta är inte fallet för dig som bor i eget hus men då gäller det istället att ha koll på vad en skälig hyra är. Detta då det inte är tillåtet att ta ut precis vilken hyra man vill.

Det finns många olika sätt att gå tillväga för dig som vill hyra ut din bostad nu i sommar. Utöver att se över vilka regler och lagar som gäller bör du även fundera över hur du ska gå tillväga med uthyrningen. Ett alternativ är att själv lägga upp annonser på sidor så som Blocket. Detta är både ett smidigt och populärt sätt att få in hyresgäster. Men det går även att använda sig av specifika uthyrningstjänster så som Qasa och Samtrygg. Med dessa tjänster är det riktigt lätt att få andrahandsuthyrningen att fungera. Tjänsterna lämpar sig även med dig som tänkt hyra ut din bostad under en längre tid.

Hyra ut bostadsrätt eller hyresrätt

Hyr ut din bostad under sommaren Om du har en bostadsrätt som du vill hyra ut är det alltså viktigt att du först får ett godkännande av den bostadsrättsförening du är medlem i. Det kan finnas stadgar som inte stöder uthyrning och dessa bör du inte sätta dig emot. Även hur mycket du får ta ut i hyra samt hur kontraktet ska se ut kan regleras av din bostadsrättsförening. Vanligtvis hyr man ut bostadsrätter under en längre period och då krävs det giltiga skäl för uthyrningen. Dessa skäl kan vara att du ska bli sambo eller att du ska hyra ut till närstående. När du enbart hyr ut din bostadsrätt veckovis under semestern räknas i regel inte detta som ett giltigt skäl enligt stadgarna. Därför är det en förutsättning att du får ett godkännande för detta av bostadsrättens styrelse. Om du får godkänt från styrelsen så är det dags att sätta en skälig hyra. Här bör du bland annat ta hänsyn till de kostnader du själv har för bostaden samt att du vill gå med viss vinst. Därefter ska ett kontrakt upprättas och nycklarna överlämnas. Ett tips är att upprätta en inventarieförteckning samt föra protokoll på eventuella skador som uppkommer när hyresgästen hyr din bostad. Slutligen bör du vara medveten om att du ska skatta på den hyra du får in. Det handlar om inkomst av kapital som beskattas med 30%. Det finns dock ett schablonavdrag som du kan läsa mer om på Skatteverkets hemsida.

Att hyra ut sin hyresrätt fungerar i stort sett på samma sätt. Dock kan det vara betydligt svårare att få ett godkännande från sin hyresvärd. Ofta krävs det ett giltigt skäl till uthyrningen och att spara pengar under sommaren brukar inte vara ett av dessa.

Enkel bostadsuthyrning

Hyra ut hus under sommaren

Att hyra ut sitt hus under sommaren är betydligt mer vanligt. Det är också en smidigare process då du själv är ensam ägare till huset. Således behöver du inte få ett godkännande från någon extern part vilket ofta är det som främst sätter käppar i hjulet för uthyrning. Att hyra ut sitt hus är en väldigt bra källa till att tjäna några extra slantar. Innan du hyr ut ditt hus bör du ta reda på vilken hyra som är skälig att ta ut. Hyran ska basera sig på de kostnader du själv har för ditt hus. Men du får även ta med kapitalkostnader i beräkningen. Ett tips när du ska bestämma en hyra är att sätta dig ner med papper och penna. Rada sedan upp de driftkostnader som är kopplade till huset. Det kan handla om kostnader för exempelvis vatten, el, wi-fi och sophämtning. Sedan är det dags att räkna ut kapitalkostnaderna. Kapitalkostnad är den ungefärliga avkastningsräntan som blir på bostadens marknadsvärde under ett år. Vanligtvis är denna ränta några procent över den referensränta som Riksbanken satt.

Andra saker som du bör gräva djupare i innan du hyr ut ditt hus är om du har hemförsäkring som täcker uthyrning. Vid längre uthyrningar kan det krävas att den som hyr av dig tecknar en egen hemförsäkring. Om du inte har en hemförsäkring som gäller vid längre uthyrning så kan det hända att du inte får ersättning för skador som inträffar under uthyrningen. När du sett över dina försäkringar är det dags att upprätta ett kontrakt. Det kan även vara bra att göra en egen besiktning av huset innan hyresgästen kommer. På så sätt kan du enkelt föra protokoll över både nya och existerande skador på huset. När allt är ordnat och din hyresgäst bott hos dig så är det bara skatten kvar. Precis som vid uthyrning av hyresrätt och bostadsrätt så räknas hyresintäkten som inkomst av kapital.