Tron på stigande bostadspriser ökar kraftigt

Andelen svenskar som tror på stigande bostadspriser har ökat markant, enligt en undersökning som Nordea nyligen har genomfört. Nu tror 45 procent på stigande bostadspriser jämfört med 31 procent för ett år sedan.

Detsamma gäller för utvecklingen av boräntor då 51 procent av hushållen tror på stigande sådana. Förra året låg andelen på 24 procent. Denna syn på boräntor gör även att fler oroar sig för ekonomin. Andelen som oroar sig för sin boendeekonomi är i dag 3 procentenheter högre än förra året och ligger därmed på 15 procent. Oron har främst ökat bland unga och sydsvenskar. Var femte tillfrågad svarar ”vet inte” om de ska oroa sig, visar Nordeas boendebarometer.

Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson anser att om man inte vet om boendeekonomin är något att oroa sig för bör man se över denna. Det kan vara en indikation på att det finns anledning till oro. Hon tipsar också om att konkret ta reda på vad en höjd ränta skulle innebära för hushållsekonomin och spara undan denna summa varje månad för att testa om ekonomin tål detta.

Skulle till exempel boräntan gå upp 1 procentenhet blir detta nästan 1700 kronor mer i utgift varje månad för den som har ett bostadslån på två miljoner kronor. Detta är dock innan ränteavdraget.