Turkiet populärt då kronan är svag

Det kan bli en dyr historia att åka på utlandssemester i år. Kronan har försvagats kraftigt den senaste tiden och även om man får tag i billiga flygbiljetter riskerar utgifter för mat, dryck och nöjen att bli höga.

Drömmer du om en semester i Europa i år? Var beredd på att det kan kosta. Den svenska kronan sjunker kraftigt mot Euron och flera andra europeiska valutor vilket gör att semestern kan bli något dyrare i år.

Turkiska liran rasar

Med en svag krona ser det ut att bli en dyr historia för svenskarna att åka på solsemester. Men det finns alternativ där kronan fortfarande ger lite mer. Den turkiska valutan, lira, har fullkomligt rasat.
SVT rapporterar att den nu nått en historisk bottennivå mot dollarn. Idag kostar en lira runt två svenska kronor. För tio år sedan kostade samma lira drygt fem kronor.

Turkiet hamnade i en ekonomisk svacka efter ett försök till en militärkupp i landet under år 2016 och många turister valde bort Turkiet i samband med detta och flera terrordåd. Men nu börjar intresset komma tillbaka och bokningarna till Turkiet ökar i år med 93% , enligt Resebyrån Ticket. Funderar du på att resa till Turkiet är det bra att kolla upp Ud:s rekommendationer innan du bokar.

Här ger kronan mer

För den som kan tänka sig en lite längre resa ger kronan mer på plats i bland annat Brasilien, Dominikanska Republiken och Vietnam. Gör en budget ch räkna in såväl resa och boende som utgifter på plats för att få en tydlig bild av vad din resa verkligen kommer att kosta.

Jämför valutor på alltomspara.se

 

Källa: SVT, Aftonbladet