Tvätt och förvaring av däck

Hög tid att byta däck Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att ha vinterdäck vid vinterväglag. Det är med andra ord hög tid att boka in en tid för däckbyte om du inte byter dina däck själv.

Det börjar bli dags att lägga sommardäcken på förvaring och försäkringsbolaget If har sammanställt en lista med tips på hur du bör rengöra dem först. Ett par välskötta däck gör att du löper mindre risk för att råka ut för en olycka.

- Om inte däcken rengörs grundligt kan både friktionsförmågan och gummits mjukhet försämras, helt i onödan. Det ger sämre väggrepp och ökar risken för olyckor, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.

Välj rätt plats

Då man ska rengöra däck och fälg bör man först och främst hitta en mack eller biltvätt med avrinningsmöjligheter så att man inte förorenar några dagbrunnar med smuts och kemikalier.

Avlägsna asfalt, salt och kemikalier från däck och fälg.

Dessa kan vara svåra att få bort men med hjälp av en diskborste och lite diskmedel eller tvättmedel för ändamålet kommer man långt.
Rensa och torka fälgar
Var noggrann med att få bort alla rester av såpa och starka medel. Tvätta med rent vatten och se till att torka fälgarna ordentligt så att de inte rostar.

Förvaring av däck

Välj förvaring av dina däck med omsorg. De håller längre om de förvaras mörkt och svalt. Däck som är monterade på fälgar ska staplas eller hängas upp för att undvika att plattas ut. Lösa däck ska däremot stå med slitbanan mot underlaget

Däckhotell

Har du om om förvaringsplats kan ett däckhotell vara en idé. Jämför tjänster och priser hos de däckhotell som finns i din stad. Hos de flesta ingår tvätt av däck och fälgar och även en översyn av däcken. När det sedan är dags att byta tillbaka får du en påminnelse skickad till dig.

Försäkring

Tyvärr är det mycket däcktjuvar i farten den tiden på året då det är dags för däckbyten. Se till att ha dina däck förvarade i låst förråd eller garage. Väljer du att förvara dem på däckhotell ska du försäkra dig om att de tar ansvar och kompenserar dig ifall dina däck blir stulna.
Kolla även upp med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid en eventuell stöld. Läs mer om och jämför olika försäkringsbolag.

Sammanfattningsvis, håll dina däck rena och torra. Förvara dem mörkt och svalt i rätt position så håller de längre.

Källa: If