Unga tjänar för lite – får inte bolån

Unga vuxna med medelinkomst har inte råd att köpa bostad även om de sparar. En kartläggning av ungas förutsättning att få lån till att köpa bostad i någon av Sveriges 20 största kommuner resulterar i en dyster bild.

För unga kvinnor mellan 24 och 29 år med medelinkomst är dörren stängd i samtliga kommuner. Män i samma åldersgrupp tjänar något bättre. De skulle kunna få lån till en enrummare i 3 av de 20 kommunerna. Utan hjälp från annat håll blir det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

Det är ett flerdimensionellt problem att de unga inte kommer in på bostadsmarknaden, en egen bostad är ett steg på vägen mot att bli vuxen. Situationen för de unga leder till segregation, där de som har turen att ha föräldrar med ekonomiska resurser kan få hjälp. Övriga står utan både hjälp och egen bostad, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Svårt att komma in på bostadsmarknaden

Det är storbanken SBAB som kartlagt problemet med hjälp av statistik från Booli och SCB. Undersökningen baseras på statistik över vad en enrummare kostar i respektive kommun, vad handpenningen ligger på och hur stor inkomst man behöver för att klara lån och amortering samt ha tillräckligt över att leva på.

I kartläggningen har banken räknat med att de unga redan sparat ihop till kontantinsatsen. Trots det räcker inte medellönerna i dessa åldersgrupper till att beviljas ett bolån. Uträkningen baseras på en ensam köpare av en bostadsrätt på 30 kvadratmeter. Varken studielån eller övriga lån har getts plats i kalkylen.

 

Källa: SBAB