Uppåt på bostadsmarknaden

Priserna fortsätter stiga på bostadsmarknaden. Enligt Mäklarstatistik har bostadsrättspriser stigit 4 procent de senaste tre månaderna och priset på villor har ökat med 2 procent under samma period.

Siffrorna kommer från Svensk Mäklarstatistik och baseras på ungefär 70 procent av de bostadsaffärer som görs via fastighetsmäklare. Den senaste månaden har priserna för såväl bostadsrätter som villor stigit med 1 procent och i jämförelse med för ett år sedan har priset på bostadsrätter ökat med 11 procent, medan priset på villor har stigit med 3 procent. Det förekommer en del skillnader för olika delar av landet, men överlag ser prisutvecklingen ganska lika ut.

Enligt Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån, präglas bostadsmarknaden just nunu av en stark efterfrågan och ett normalstort utbud. Nu går marknaden in i en lugnare period över sommaren, även om han tror att det kanske kan göras något fler affärer på grund av den starka efterfrågan och att villamarknaden kom i gång sent.

Om du står i begrepp att köpa bostad, kan det löna sig att jämföra boräntor för att få fram de bästa villkoren. Du kan hitta flera aktuella boräntor i vår räntestatistik.